Ukas ord # 21 får – fotoutfordring

Ny uke – nye utfordringer. FÅR er ukas ord hos Susanne denne gang, og her kommer to forskjellige versjoner av dette. Før og etter tilberedning! Hehe … eller uff. Men sånn er det jo, de sterkeste spiser de svakeste i naturen, litt makabert og trist og tenke på, men ikke så ile at jeg har tenkt å bli vegetarianer av den grunn. Nå er ikke akkurat fårekjøtt det jeg higer mest etter, har enda ikke helt blitt enig med meg selv om jeg liker det eller ei …

Hver gang jeg kjenner lukten av sauekjøtt minner det meg om en hyttetur. Tilbake til da ungene var små. Vi var sammen med et vennepar og deres to barn, og i brønnen der oppe på heia hadde det drukna en sau. Den lukta ikke godt der den lå og duppa i vannskorpa, mer eller mindre halvråtten, omgitt av tusen millioner fluer! Det stinka rett og slett helt forferdelig. Og etter det tok det mange, mange år før jeg i det hele tatt klarte å spise sauekjøtt, så som du forstår er dette ikke mitt førstevalg når det gjelder middag. Men sauer generelt har jeg ikke noe imot, bortsett fra når de skal brukes til mat.

Fortsatt litt stille fra min kant. Men jeg er her altså …

Håper du har det bra.

Ukas ord # 20 kanon – fotoutfordring

Kanon altså. Dette bildet tar vel for seg to av betydningene av ordet. Nemlig at det var en kanon kveld (mycket bra, utmärkt, strålande), og selveste kanonen (artilleripjäs, skjutvapen), som i dette tilfellet er på Møvig Fort, i Kristiansand.

Ukas ord hos Susanne er altså KANON. Her kan du se hvordan andre har løst oppgaven.

Vi har hatt en kanon weekend på hytta. Der vi er så heldige å ha denne kanon utsikten over sjøen. Fullt så bra ble det likevel ikke for denne badeglade damen, for sjøen var full av brennmaneter. Veldig små sådan, men uhyggelig mange av dem! Aldri i mitt liv har jeg sånn før, såpass tidlig på året. Må være at klimaet er blitt så mye bedre under Corona-pandemien. Menneskene sitter hjemme hos seg selv, og forurenser mindre enn normalt. Så alt blir sykt mye bedre bortsett fra for badeglade, halvgamle kjærringer, og de som heller synes det er litt triveligere å leve litt enn å sitte hjemme og forbedre miljøet da … Om det er tilfelle, håper jeg vi går tilbake til normale tilstander snart, hvis ikke blir det dårlig med bading på meg før til vinteren igjen! Skikkelig irriterende når været er så flott.

Jeg håper du har fått en kanonstart på mai. Hos oss har det heller vært litt kjølig, selv om sola skinner. Veldig glad for at jeg foreløpig ikke har kjøpt så masse planter som måtte ha blitt flytta ut og inn for å overleve. Men det dumme er jo at alle andre gjør det, så da blir det ikke så mye fint igjen i hagesentrene når jeg en gang føler det er på tide.

Dette innlegget gjorde jeg forresten ferdig for snart to uker siden. Har mista litt blogg gleden i det siste. Ikke så mye som skjer her, og da er det heller ikke så mye å skrive om. Men her kom jaffal et lite livstegn igjen.

Ukas ord # 19 plugg – fotoutfordring

En velkjent plugg for mange er vel denne. Med andre ord korken på vinflaska. Jeg begynte å samle for lenge siden. Men siden vi ikke drikker så mye vin så ble det en særdeles liten samling. Sikkert like greit, for jeg aner ikke hva jeg skulle med dem uansett.

Her er nok en betydning av plugg. Altså inlärning, läsning, pluggning, pluggande, studier, läxor. Store forskjeller mellom denne barneskolen i Gambia og en barneskole her hjemme …

Hvordan andre har løst denne kan du se HER.

Frodiths fotoutfordring – Panne

Mmmmm … andebryst i panna, langt innpå Hardangervidda. Jepp, det så godt ut, og vi gleda oss noe sykt etter en strabasiøs dag på høyfjellet. Men som de uerfarne vandrerne vi var i fjor sommer, så hadde vi ikke helt skjønt hvorfor alle andre turfolk kjøpte REAL turmat og ikke hadde med seg det ene herremåltidet etter det andre i sekken. Eller i det minste ett godt måltid … Men et bluss og masse ting som skulle bli ferdige på en gang … det var jo dødfødt! Det var et ekkelt måltid, bare for å ha sagt det. Aldri mer. Heretter skal maten fraktes frysetørret i orange poser som varmes i vannbad. Men bildet ble jo kult da!

PANNE er altså det sjette ordet i fotoutfordringen til Frodith.

Med ei diger såpeboble foran panna! Adriana, mitt eldste barnebarn, koste seg med såpebobler en sommerdag for noen år siden. Ho har aldri hatt pannelugg etter at håret ble langt, jeg derimot, har aldri hatt lang lugg. Jeg brukte panneluggen til å gjemme meg bak i hele oppveksten, den var perfekt til det der den rakk akkurat ned til nestetippen. Trodde kanskje at ingen så meg da, på lik linje med strutsen som stikker hodet i sanda! Ikke vet jeg. Det føltes jaffal sykt trygt og godt å ha håret som et gardin foran panna og ned i øynene! Er nok litt der fortsatt jeg …

Venter på mai du skjønne milde her. Foreløpig har den uteblitt … ikke mai da, men det milde gode vårværet. Faktisk var det ganske så surt da jeg var ute og klippa plenen og styrte litt i hagen tidligere i dag. Ikke helt som i 2018 altså, da sommeren kom på denne tia og varte i over tre måneder. Vet ikke hvordan det er med deg, men den sommeren vil jeg gjerne ha i reprise! Kanskje det hjelper å sende en mail til NRK? For de er jo skikkelig verdensmestere i repriser. Eller kanskje de er demente hele gjengen, og har glemt hva de just har sendt!

Frodiths fotoutfordring – Brus

Brus er for meg cola. Tidligere var det kun god, gammeldags, sykt sukkerholdig Coca Cola som var drikkende. Enda så mye jeg har forsøkt meg på den ene light-varianten etter den andre. Uten å finne noen som kunne erstatte den deilige smaken av 26 sukkerbiter som befinner seg i en halvliter skikkelig Coca Cola. Lightbrusen smaker … grusomt, synes jeg. Og om ikke det er så galt akkurat i det du svelger, så kommer garantert den forferdelige ettersmaken en bitteliten stund etterpå. Æsj.

Men så kom redningen! Grans Cola på Rema, jada, den med blå kork og uten sukker. Den kan, etter min mening, virkelig måle seg med skikkelig Coca Cola. Så nå er også jeg blitt en light-brus elsker. Det tok jo bare nesten 60 år da … men bedre seint enn aldri!

Dette var ikke akkurat brus. Men derimot vannet til bikkja! I følge ho som drakk så det ut som det var minst like godt som ei skikkelig kald cola med sitron og isbiter. Men det var sikkert bare fordi ho aldri hadde smakt brus på dette tidspunktet.

BRUS er altså det femte ordet i fotoutfordringen til Frodith.

Bølgebrus. Jepp, det måtte jo komme Frodith! Meg og sjø og sånn vettu … pluss drømmemannen. Da bruser det skikkelig inni hjertet og kropen min også vettu, det kan nesten ikke bli mer perfekt.

Dette er på Kapp Verde. Det var slike bølger hele tiden, og vi var de eneste to som badet, for de andre turte ikke.

Bølgebrus var det også i håret mitt før i tia. Og jo mer sjøvann jeg fikk i fleisen jo mer krøller ble det. Skikkelig brusete hår hadde jeg. Uregjerlige brusete krøller. Det vokste aldri i lengda, bare i bredda. Jeg hata det! Da jeg var 15 eller deromkring trodde jeg i mitt uskyldige sinn at om jeg bare fikk tatt permanent ville dette brusete håret legge seg slik som jeg ville ha det. Nemlig helt perfekt. Så jeg gikk til frisøren og tok permanent.

Skrekk og gru!! Det ble både brus og krus. Jeg kom ut som en skikkelig afro, bare med feil farge. Såpass brusete ble det at både kam og børste satte seg fast i i høysåta. Tre dager seinere var jeg på plass i frisørstolen igjen, denne ganga for å ta anti-perm. Og om du lurer på hva det er, så er det sånn en gjorde før rettetanga var oppfunnet, for å få krøllete hår til å bli slett. En sausa inn parykken med permanentvæske og greide det slett med en kam, før en pakka det inn i folie en stund. Og den behandlinga passa meg perfekt, så det har jeg gjentatt noen ganger i løpet av årene. For ordens skyld så har jeg ikke verken perm eller antiperm på bildet.

Nå er bruset i håret vekk. Snart er sikkert hele håret også historie. Dessverre blir det tynnere og tynnere for hvert år. Gjennomsiktig rett inn til skallen. Rare greier. Jeg som trodde det bare var mannfolk som mista håret når de ble gamle. Men det stemmer altså ikke. Eller, jeg mister det ikke, det bare slutter å gro ut. Så nå kan jeg jo sitte her da, og tenke på alle de tårene og bannordene jeg har trøkka ut på grunn av mitt gedigne, brusete hår. Kanskje var dette straffa?

Frodiths fotoutfordring – Bukk

De tre Bukkene Bruse … den etternøleren baki der aner jeg ikke hvem er. Men de befinner seg i en Dyrepark i Makedonia. Sammen med en haug med andre kule dyr som løver og bjørner. Det må nok være aller første gangen jeg har vært i en dyrepark uten å ha med barn, men vi koste oss likevel, drømmemannen og jeg.

BUKK er altså det fjerde ordet i fotoutfordringen til Frodith.

Det er mange type bukker. Og ikke bare slike med gevir på hodet. Det kan for eksempel være en veloppdragen liten plugg som bukker som en hilsen, eller som takk for et eller annet. Det kan også bety en sagkrakk. Vi har en i garasjen, men jeg orker altså ikke gå ut for å ta et bilde nå. Litt sliten etter å ha vært på hytta i helga, den lufta så nær sjøen tar helt futten ut av oss. Til og med uten at vi gjør noe … så nå ligger drømmemannen her hjemme på sofaen og sover litt, og jeg satt og halvsov i stolen, helt til jeg kom på at jeg var fraværende på bloggen i går og dermed henger litt etter i denne utfordringa fra Frodith. Og jeg hater å være den siste, så da var det jo bare å hente seg ei Red Bull i kjøleskapet og jage vekk lysta til å slenge seg på den andre sofaen. Kan ikke sovne nå vettu, for da blir natta enda verre enn den pleier å være.

Håper du også har hatt ei flott helg! 

Fem en fredag # 18: Utrymme

Jeg liker huset vårt. Området vi bor i, nærheten til sentrum, men likevel så stille og rolig som om vi skulle bo langt inni skogen. Jeg har ingen planer om å flytte på meg. Noe kunne vært annerledes. Mye kunne vært pusset opp. Men selve plassen jeg har hatt som hjem de siste 23 årene er helt perfekt.

Fem en fredag finner du hos Elisa som vanlig. Og her er svarene mine:

 1. Vad skulle du göra med mer förvaringsutrymme?
  Fått orden i diverse saker og ting som nå er spredd på de to soverommene som ikke er i bruk lengre. På grunn av ombygging til hybel da jeg ble skilt for 20 år siden, så forsvant alle förvaringsutrymmene, eller bodene som vi sier.
 2. Vad skulle du göra med en större bostad?
  Jeg vil ikke ha større hus! Vi er to stykker som bor på 180 kvm. Det er helt passe.
 3. Skulle du hellre ha större kök eller badrum?
  Kjøkken! Mannen drømmer om en kjøkkenøy.
 4. Vad skulle du göra med ett större sovrum?
  Aner ikke. Har allerede et på 18 kvm. og det er egentlig mer enn nok!
 5. I vilket rum tillbringar du helst din tid hemma? 
  På dagtid, oppe i stua. På kveldene, i kjellerstua der som tv’n står.

Det er 1. mai faktisk. Ikke så mildt og flott som det var for en ukes tid siden, men fridag for drømmemannen, og når du leser dette er vi sannsynligvis på vei til hytta. Satser på litt sol og kanskje en dukkert i løpet av de nærmeste dagene.

God helg til deg.

Frodiths fotoutfordring – Rev

REV på seil … Rev er en stripe eller et belte horisontalt over et seil, som regel storseil, som på forskjellig vis rulles eller surres sammen slik at seil blir mindre (lavere på masten). Å utføre dette heter å reve eller ta inn et rev. På et råseil gjør man det samme ved hjelp av søfter. Dette gjøres særlig i mye vind for å redusere seilarealet som fanger vinden, og dermed gjør båten mer stabil (den krenger mindre) og lettere å styre og kontrollere. (Store Norske Leksikon).

Selv om teksten er lånt så er altså bildet mitt eget. Det er selveste Fullriggeren Sørlandet, da den for et par år siden kom til Kristiansand etter å ha vært rundt om kring i verden i en hel evighet, med blant annet min sønn som mannskap.

Dette ordet, REV altså, var tredje bidrag i fotoutfordringen hos Frodith. 

Kan jo ikke gi meg her. Siden jeg er så godt i gang med å belære dere, så fortsetter vi litt videre …

REV i sjø ... Rev er ei smal grunne eller banke i havet som ikkje ligg djupare under vassoverflata enn at bårene bryt over det. Revet har ofte tilknyting til land ved å vere eit framhald av eit nes, eller det kan gå parallelt med stranda. Eit rev kan vere bygd opp av morene, stein, grus, sand, berg, og vil ofte vere ein fare for skips- og båttrafikken. (Wikipedia)

Stjålet tekst, eget bilde. Fra en snorkletur i Egypt.

Åsså har vi jo REV da … den der søte lille saken en kan treffe på i skogen innimellom, eller kanskje aller helst i Dyreparken. Eller den ikke fullt så snille reven som bor i Hakkebakkeskogen, som er omtrent på samme plan som reven i de tre små griser hos Disney. Og jeg har leita meg mest i hjel etter det eneste bildet jeg noen gang har tatt av en rev, uten hell. Nemlig en kliss dau en som venninna mi kom med rundt halsen her en vinter …