Ei uke i en daycruiser – fjerde etappe: Portør

Vi holder oss i skjærgården utenfor Kragerø ennå en stund. Etter ei natt i gjestehavna på Jomfruland har vinden løyet og alt ser helt toppers ut – igjen. Til nå kunne vi ikke ha vært heldigere med været. Formen min er faktisk også ganske bra, men det har vel med varmen å gjøre. At det virkelig kjennes ut som om det er sommer. Iallefall en tålig god norsk sådan. Jeg kan jo igrunnen ikke få det varmt nok, så jeg hadde ikke hatt noe i mot 10 grader til, men hallo, vi befinner oss jo tross alt i Norge da!

I dag er det meldt skikkelig varme. Så da passa det fint å tilbringe denne på den ytterste nøgne ø – Portør altså! :o)) Her var vi for tre år siden og jeg har gledet meg til å komme tilbake siden. Men hetebølgen hoppa over oss, og vinden var heller ikke helt på vårt lag. Så dermed kunne vi ikke legge til hvor som helst heller … litt nedtur …

Så her ligger vi da. Med tean i tanga, og venter på at gradestokken skal krype godt over 25 grader. Som værmeldinga antydet. Og vi venter vel igrunnen enda … ikke her ute i skjærene, men dog.

Mennene prøver fiskelykken. Men bare den ene fikk en liten fisk, og det var ikke drømmemannen for å si det sånn. Han får sjeldent napp. Merkelig det der! Mens hyttenaboen drar opp den ene etter den andre. Vi koste oss med brødskriver til lunsj, mens vi nøyt lukta av nystekt fisk fra nabobåten.

Lyset her på kvelden, det er det jeg husker fra sist. Lyset, skjærene, stillheten og sjø – bare sjø så langt øyet kunne se! Det ble ikke helt det samme, men kan vel ikke klage heller … for det ble en flott sommerkveld.

Enkel mat i dag også. Kokkene fyrer grillen og vi inntok nok en gang maten sittende på fjellet med tallerkenen i fanget. Noen ganger føler jeg meg litt for gammel til å spise på det viset. Jeg vil helst ha et bord, i passe høyde, å sette tallerkenen på. Men det er jo en viss sjarm i dette også da. Minner vi kan ta frem når høststormene uler rundt hushjørnene og regnet pisker på vindusruta. Da har jeg nok glemt at inntaket av mat i friluft ikke bare er sjarmerende og enkelt.

Koselig kveld. :o)) Og i morra skal vi tilbake til Risør igjen. Søstera mi begynner å bli litt lei båtlivet, så ho vil hjem. Jeg kunne bare tenkt meg å fortsette østover en stund til. Mye på grunn av formen, som er bedre enn på lenge. Tror jeg har lagt alle bekymringene fra meg hjemme, og ikke er det masse ting jeg kan sitte og se på, som jeg burde ha gjort. Tinnitusen blir overdøvet av motorlyden og mens vi kjører så slapper jeg av som aldri før. Det er bare deilig! Men får jo lydene tilbake i full styrke og vel så det når vi ankrer opp for kvelden … men da har jeg jo iallefall hatt litt “fri”.

Hvis du vil se hvordan vi hadde det sist vi var på Portør finner du de bildene HER. :o)

#sommerisør #båttur #askeladdenbeetle #medteanitanga #kragerø #portør 

Ei uke i en daycruiser – tredje etappe

Morgenbadet og frokosten er over. Så da er det bare å sette baugen mot Kragerø. Værgudene er fortsatt på vårt lag, og selv om det blåste opp en god del i går kveld, så er det helt greit igjen nå. Nabo’n holder koken i kjølevannet vårt!

Kragerø. Jeg lurer litt på hvordan det er her om vinteren. Risør har jeg jo vært i på den tiden, og der var det kliss daut! Sikkert ikke noe bedre her. Men som sommerby er det yrende liv i gatene, og veldig koselig.

Her er det fullt! For et normalt øye … men i Kragerø er det som sagt alltid plass til en båt til. Jeg har aldri i mitt liv sett folk som kan få sneket seg inn mellom de andre båtene slik de gjør her! Og det der det ikke ser ut som om det er plass til en kajakk en gang! Det er faktisk ganske gøy å sitte og se på der de skur og drar i båtene som allerede ligger fortøyd, for å få plass til sin egen. Som de litt sjenerte sørlendingene fra Kristiansand så tør jo ikke vi gjøre det på samme vis. Men vi fant nå en plass vi også. Etterhvert. :o))

Litt shopping ble det også. Jeg fikk faktisk brukt en tusenlapp før vi kasta fortøyningen igjen her. I et bittelite kott av en butikk rett der vi la til med båten. Halv pris på et par linkjoler og ei bukse er slett ikke å forakte, selv om det var et skikkelig impulskjøp. Ikke trengte jeg det heller, om jeg skal være helt ærlig. Men, men … det var jo billig da!!

 

Jomfruland ble vårt tredje overnattingssted. Vet ikke hvorfor, men jeg har alltid innbilt meg at det er så utrolig vakkert her. Sånn helt unormalt vakkert. Vel, nå har jeg sett det, og ble veldig skuffa. Mulig vi var på feil side av øya eller noe, men dette var ikke så mye å skryte av! Har sett mange andre, finere plasser langs kysten enn dette her. Dessuten følte vi oss ikke så velkommen heller akkurat. Det var gjerder over alt! Gjerne med strøm eller piggtråd. På grunn av dyr de ikke ville ha inn, eller ville jomfruer kanskje, men vi så ikke noen av delene. Sannsynligvis var de vel bare litt lei av alle turistene som snoket rundt.

Jomfruland fyrstasjon har to fyrtårn. Det eldste, som mangler lyktehuset, ble satt i drift i 1839 og er 22 meter høyt. Dette er gjort om til et lite museum og har en liten uteservering i hagen. Begge deler var selvsagt stengt da vi var der. Dagens fyr er fra 1938 og 31 meter høyt. Dette er et av Norges viktigste kjennemerker når du kommer seilende fra Danmark. Merkelig nok så ligger fyrene midt inne på øya, 48 meter over havet. Det er mange teorier om opphavet til navnet på Jomfruland, men mest sannsynlig kommer det av at øya i lange tider tilhørte Gimsøy Nonnekloster.

Noe mer shopping ble det ikke. Vi kom selvsagt rett etter de hadde stengt. Sikkert like greit, for jeg kjente at jeg hadde fått litt nok av butikker og masse folk, både i Risør og Kragerø. 

Man bruker det man har … og i dette tilfellet så ble steinene de ryddet fra tomta likegodt brukt til å bygge huset også. Det ser iallefall slik ut. Kjekt å slippe å drasse ut materialer og sånn. Kunne forresten tenkt meg et tonn eller to av disse steinene i hagen hjemme …

Ikke helt slik vi foretrekker båtlivet. Men det blåse så sykt opp igjen da vi kom hit, dessuten var det blitt litt seint på kvelden, så vi fant ut at vi bare måtte bli her. Noe morgenbad ble det heller ikke. Selv om det var den flotte stranda rett ved siden av gjestebrygga. Akkurat den var fin da. Men i 15 grader så går altså ikke jeg ut i vannet. Da må det skje fort og brutalt.

Tårnbrygga gjestehavn ligger på vestsiden av øya. Her fins et vertshus og et sevicebygg. Siden vi allerede hadde spist i Kragerø så ble det ikke noe mer restaurantbesøk på oss denne dagen. Men vi fikk i det minste tatt en dusj! Og det var egentlig ganske deilig etter tre dager i båten. 

Kvelden har senket seg. Og vinden har heldigvis løyet, igjen. Det lå mange med store båter her, og de sikra båtene både foran og bak med ekstra tau for å ligge greit natta gjennom. 

Been there done that. Jeg trenger ikke tilbake til denne øya igjen. Eller, mulig det ikke var øya det var noe galt med, men forventningene mine. Så heretter skal jeg ikke forvente noe som helst, bare ta det som det kommer. Det er nok det lureste en kan gjøre, når det gjelder det meste her i livet. Det blir jo aldri som en håper på likevel.

#sommerisør #båttur #askeladdenbeetle #kragerø #medteanitanga #jomfruland

Ei uke i en daycruiser – andre etappe

Første natta .. tja, hva skal man si? Drømmemannen hadde tydeligvis fått det for seg at han hadde booka enerom, så der lå han i midten av vårt lille krypinn av en lugar og sov sin aller beste søvn. Mens jeg … ja, jeg hadde jo tenkt å gjøre det samme. Viska bare stille at han måtte dra seg litt lengre over på sin side lissom. Men det nytta jo ikke! Han var selvsagt langt inni drømmeland så fort hodet landa på puta! Men da han attpåtil begynte å snorke, dro jeg med meg et teppe ut og ble sittende under kalesja og glo noen timer. Lys har vi jo ikke, dessuten var jeg alt for trøtt til å lese eller strikke uansett …

Litt småsur ble jeg vel, muligens. Veldig irritert, uten tvil. På morrakvisten fikk han beskjed om at dette faktisk var plassen vi skulle dele. Så deretter gikk det over all forventning. Tror han hadde et lite snev av dårlig samvittighet også, dermed fikk jeg noen ekstra centimeter til og med. De tok jeg gladelig imot uten å protestere.

Her ser dere hvor mye plass vi har i denne farkosten vår. Ikke noe å skryte av altså. Så en bør være veldig glad i hverandre, eller ha ekstremt lyst til å dra på båttur, om dette skal funke. Jeg tror vi befinner oss i begge disse to kategoriene. 

Det var vel alt. Vi har ei plate og kokemuligheter under lokket over kjøleskapet, som du ser nede i hjørnet til venstre her. Det er forøvrig så lite at det er veldig begrenset hva vi kan ta med av mat. Må innom en butikk iallefall annenhver dag.

Dessuten har vi en portapotti under et lokk midt i senga omtrent. Altså; ei litt avansert dobøtte. Den har vi aldri brukt. Det har derimot barnebarna til drømmemannen da vi hadde de med til Lillesand en tur. Jeg er sikker på at de gikk på do minst fem ganger hver på den turen. Merkelig at de ikke var helt dehydererte da de kom hjem!

Do er gøy skjønner du. Husker jo det fra sønnen var liten. Var et øyeblikk litt bekymret for at han skulle utvikle en eller annen slags do-fetisj. For hvor vi enn var så måtte han altså på do, selv om det bare var ti minutter siden sist. Gud for et slit det var! Jeg håper for hans del at han er kommet over det nå! 

Været var det absolutt ikke noe å utsette på. Eller, skulle vi ha klaget litt, så måtte det være at sjøen godt kunne ha vært litt flatere. ;o)) Eller som ei venninne av oss fra Chile sier, “Jeg liker ikke når vannet er så krøllete”. Nord Europas største jettegryter i fjell befinner seg nemlig ikke langt fra Risør, og de kunne jeg gjerne ha kikka litt nøyere på. Men det var helt umulig å komme inn med båten der, så de får vi kanskje ta den turen fra land ved en senere anledning.

Risør i sikte. Her ligger den andre restaurantene vi skulle innom. Eller rettere sagt på Stangholmen fyr, rett utenfor sentrum, ligger den. Siden vi hadde en gourmetopplevelse dagen før, fant vi ut at den neste måtte vente til hjemturen. Men en aldri så liten lunsj og ei stripe i byen tok vi før vi dro ut i skjærene igjen.

Risør er en fantastisk sommerby. Jeg har feriert her i årevis da jeg var gift med mine barns far. Familien har nemlig ei hytte på Vardøya. Og rett i nærheten her var det vi tilbragte andre natta. Siden vinden sto rett på i den bukta vi hadde tenkt å ankre opp, så måtte vi ta til takke med nabobukta. Men det var helt ok. Utpå kvelden forsvant alle de andre som bare var ute på dagstur, og vi fikk området helt for oss selv.

Flott grillplass var her også. Savnet bare noen bord og benker som vi kunne ha benyttet oss av. For stoler og slikt er noe vi ikke prioriterer plass til i båten. Dermed ble grillmaten inntatt sittende på fjellet, med tallerkenen i fanget, og i litt for mye vind. Desserten spiste vi i båten.

Slett ikke verst dette heller! Og vi er jo tross alt på tur. Ble en forholdsvis tidlig kveld på oss. Men det er helt ok. Morgenen kommer også ganske kjapt. For det er ikke helt behagelig å våkne opp i dette lille kottet av en kabin. En får liksom litt klaustrofobi. Iallefall gjør jeg det. Og da vi jeg ut kjappest mulig!

Rett fra dyna og ut i havet. Bokstavelig talt. For morgenbad er et must. Og å hoppe uti er absolutt å anbefale. For temperaturen i sjøen er ikke noe å skryte av i dette landet. Fordelen er jo at en våkner, fort og brutalt, men det er ekstremt oppkvikkende. Denne sommeren har temperaturen i sjøen der vi har vært ligget rett rundt 15 grader, sånn i tilfelle du lurte.

Herfra går turen til Kragerø. :o) Der er det alltid trangt om plassen, men alltid plass til en båt til likevel. Vet ikke helt hvor vi skal tilbringe natta, men det finner vi sikkert ut av etterhvert.

#båttur #daycruiser #askeladdenbeetle #risør #sommerisør #medteanitanga

Ei uke i en daycruiser – første etappe

Hei, hei. :o) Jada, jeg lever. Det har bare blitt litt lite blogging herfra i sommer. Såpass fraværende har bloggen vært at jeg ikke en gang har vært inne og sett hva dere andre har drevet med heller. Så jeg håper altså at alle har det bra. Jeg har vært uten pc denne sommeren, til nå. Helt frivillig. Og iPad og telefon er ikke noe å blogge fra for meg. Alt for lite og knotete. Her må jeg ha ordentlig tastatur og stooor skjerm, slik at det går an å se hva jeg holder på med.

Vi starta båtferien dagen etter drømmemannen begynte på ferien. Her skal ikke en eneste dag gå til spille ser du. Tre ukers ferie er ikke akkurat noe som varer evig, så det er best å bare få fingeren ut! Må bare innrømme at jeg har grudd meg for denne turen. Uten å si det til verken kapteinen min eller reisefølget. Jeg har vært redd for at jeg skulle bli liggende. Ikke få sove. Få så vondt at det å kjøre inn i ei bølge var reine torturen. Og så videre. Bare fantasien setter en stopper for hva jeg har tenkt om årets tur, og jeg har ganske god fantasi som dere sikkert vet … jaja. Skal ikke utdype det noe mer, annet enn å si at uka gikk over all forventning. Takk og lov for det!

Så store planer hadde vi ikke. Annet enn at vi skulle østover. Og dit kom vi. To plasser på veien hadde vi bestemt oss for at vi bare måtte spise. Og det klarte vi også. Dessuten hadde vel jeg et veldig ønske om en natt på Portør utenfor Kragerø, og så ville jeg gjerne se Jomfruland. Jaggu gikk ikke dette også i oppfyllelse, selv om det ikke ble helt som jeg hadde sett for meg.

Første stopp ble Hjemme hos Wenche. Her MÅ vi bare innom i løpet av sommeren. For en plass! Og for noen fantastiske mennesker som driver det! Maten er kortreist og i en klasse for seg. Det må bare oppleves rett og slett. Og du trenger faktisk ikke ha båt for å komme hit en gang. For Wenche holder til på Hisøy utenfor Arendal, og hit kan du komme med egen bil. 

Maten er så god at det er komplett umulig å bare ta en lusj! Iallefall for oss. Så her ble det full pakke. Vi gikk for dagens treretters alle fire, og som vanlig … mmmmm … Herregud så godt! Som sagt, må oppleves, så er du i nærheten bør du virkelig svippe innom her før de stenger båthuset/brygga for sesongen. Wenche kan du forresten bli litt kjent med i årets Farmen, for det er nemlig ho som skal være mentors kone denne sesongen. Bare det gjør jo at vi må se på serien. For den dama er så skjønn at en nesten får lyst til å spise ho også opp.

Dagens hvite fisk. Tror det var hysing. Har aldri smakt det tidligere, men gjør det absolutt igjen om jeg får sjansen. Perfekt tilbehør og helt naturlige smaker. Kan faktisk ikke bli bedre.

Prikken over i’en. En søt liten fristelse, som gjerne kunne vært dobbelt så stor.

Gode og mette satte vi baugen mot Merdø. For her ville vi gjerne ha den første overnattinga. Men så lett skulle det ikke være. Der var det helt opptatt over alt. Dessuten lå det ikke akkurat i le heller. Så da var det bare å leite videre etter en passe plass for å ankre opp for natta.

Og her ble vi liggende. Klokkøya, utenfor Eydehavn i Arendal kommune. Så dermed var hyttenaboene klare for første overnatting i båten i 2017, i hver sin 21 fots Askeladden daycruisere. Kanskje ikke skapt for langturer, men det er de båtene vi har. :o) Har ikke tall på hvor mange ganger min søster presiserte nettopp det; det er en DAYcruiser. Hallo. De er ikke beregnet til å bo i! :o)) Vi andre bare gjorde som om vi ikke skjønte hva ho mente.

Dagen etter gikk turen til Risør. Blir du med? :o)

#båttur #askeladdenbeetle #daycruiser #hjemmehoswenche #medteanitanga #gourmetmat