Lublin – Majdanek konsentrasjonsleir

Majdanek er en forstad til Lublin i Polen. Ca. 150 kilometer sørøst for Warszawa, hvor det i 1941 ble opprettet en tysk konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleir. Leiren spilte en sentral rolle under den såkalte «Aksjon høsttakkefest» i november 1943, en massakre som avsluttet «Aktion Reinhardt», kodenavnet for planen om å utrydde alle jødene i Generalgouvernementet (det tyskokkuperte Polen).

Dette er mitt aller første besøk i en konsentrasjonsleir. Da barna mine gikk på skolen var det flere klasser som reiste til Polen og Aushwitz, men ingen av mine barn kom lengre enn til Danmark. Tror de var litt uheldige med lærerne. De gadd ikke. Men jeg har lest en del bøker om krigsfangene og forholdet i leirene tidligere. Det var veldig spesielt å besøke en slik plass, ganske guffent og ekkelt.

Det var lenge strid og usikkerhet om de nøyaktige dødstallene for leiren. På grunn av svært mangelfullt kildemateriale. Nyere forskning antar at ca. 78.000 mennesker ble målrettet drept eller døde som følge av de elendige forholdene. Leiren ble befridd av sovjetiske styrker 24. juli 1944. Arbeidet med å bevare sporene etter leiren startet allerede høsten 1944 under ledelse av institusjonen Det statlige museet Majdanek, som i dag fungerer som museum og minnested.

Mange fanger ble brakt til leiren kun med ett formål, å drepes. Det gjaldt først og fremst jøder fra ghettoen i Lublin, samt polske fanger fra fengselet i Lublin slott. I Majdanek ble fanger både slått til døde, hengt og drept med giftsprøyter. Mord i større målestokk ble gjennomført enten ved skyting eller gass. Henrettelser ved skyting fant sted i hele perioden leiren var i drift. Henrettelsene fant sted enten på leirområdet eller i den nærliggende skogen Krepiecki.

Leiren hadde tre gasskamre. Alle etablert i en bygning nær leirens vaskeri. De ble tatt i bruk i september 1942, og var i funksjon i om lag ett år. Ofrene var først og fremst jøder (både jødiske fanger i leiren og jøder som ble brakt til leiren for å drepes), syke, eldre og arbeidsudyktige fanger fra leiren, uansett om de var jødiske eller ikke. I løpet av det året gasskamrene var i drift, ble henrettelser ved skyting etter alt å dømme brukt mer sporadisk. Men antallet steg kraftig igjen etter at gasskamrene stengte. 21. september 1943 skjøt og drepte SS de 23 fangene som hadde måttet arbeide i gasskamrene og krematoriet.

Dette dannet opptakten til «Aksjon høsttakkefest». Kodenavnet på den største massakren i leirens historie. «Aksjon høsttakkefest» ble gjennomført den 3. november 1943 som siste ledd i nazistenes plan om å tilintetgjøre alle jødene i Generalgovernementet. Bare i Lublin-området ble omlag 42.000 jøder drept i denne aksjonen.

Dette var et historisk tilbakeblikk som ikke var av det koseligste slaget. Rett og slett et kaldt gufs fra fortiden. Men når vi først var så nær en konsentrasjonsleir så kunne vi jo ikke bare overse den. Det var ingen køgåing her heller, på lik linje med utendørsmuseet, så sånn sett var midten av april en fin tid å reise til Lublin på.

Takk for at du kikka innom. 🙂

KILDE: STORE NORSKE LEKSIKON
0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg