Uventa gjester og alltid noe på lur

Heisann på en torsdag. I går bakte jeg! Slå den du, det hører jaggu med til sjeldenhetene nå for tia. Jeg som alltid bakte før. Ungene er oppvokst med duften av hjemmebakst til enhver tid, og fryseboksen var alltid full av de deiligste hjemmelagde boller og kaker og alt som kunne fryses. Sånn i tilfelle det dukka opp en og annen uventa gjest. Og det gjorde det veldig ofte.

Sånn er det ikke lengre. De to fryserne vi har for det meste tomme. Og både bakinga og de uventa gjestene er ganske fraværende. Etter at mobilen ble allemannseie er det jo ingen som bare dukker opp på døra lengre. Alt må avtales på forhånd. Planlegges. Og det betyr stort sett at det ikke blir noe av noen ting. For alle er egentlig så opptatte med seg og sitt.

Men i går hadde vi altså besøk. Veldig planlagt sådan. Sønnen min spise middag her, og min yngste datter kom seinere for å stelle øyenbrynene på min søster og meg. Noe ho har gjort i sykt mange år. Men etter at ho flytta sammen med kjæresten, og livet fortoner seg som en reise på ei rosa sky, så har ho hatt skrekkelig dårlig tid til både mamma og tante. Og vi har ikke lyst til å gå til noen andre, for brynene blir aldri så fine som når ho gjør det … ho er utdannet hudpleier og har god opplæring og erfaring. Men jobber med helt andre ting i dag.

For å friste til gjentakelse bakte jeg melkekaker. Slik at det både skulle lukte godt i huset når ho kom, og for at jeg kunne tilby det til kveldsmat før de gikk hjem igjen. Nybakte melkekaker med smør og brunost på. Nam, nam. De er altså sykt godt. Ikke den sunneste kveldsmaten som fins, men innimellom så kan en jo unne seg noe slikt. Og tro meg, det er ekstremt sjeldent her. Tror det er andre gang på 12 år jeg har bakt disse nå. Var nesten litt i tvil om jeg klarte det til og med.

Men det gjorde jeg altså! De ble supergode. Sikkert bare flaks … nybegynnerflaks!? Oppskriften jeg har er nok til ni små melkekaker, og egentlig er de kjempe enkle å lage, men litt annerledes enn andre gjærdeiger jeg pleide å smelle sammen. Legger den ut seinere, om du har lyst til å prøve deg.

Fikk ikke fylt opp fryseren akkurat. Men nå er den ikke helt tom heller.

Baker du mye? Og hvordan er det der du bor, er det fortsatt noen som bare stikker innom uten å ha avtalt på forhånd? Faktisk savner jeg den tia jeg, selv om jeg nok hadde fått litt hætta om det plutselig sto noen på døra en helt vanlig dag midt i uka. Bare for å stikke innom og skravle litt og ta en kopp kaffi. Med nogo attåt. Altså; et eller annet fra den fryseboksen som pleie å være stappfull …

Håper torsdagen din blir fin. 

 marit

14 kommentarer
    1. De så kjempegode ut! Har ikke hørt om mennesker før. Leser at de er større enn vanlige hveteboller, så de er kanskje mer på str som hvetekaker som vi kaller det her?
      Vil gjerne ha oppskrift 😉

      1. Rart. Er melkekaker noe sært vi har bare på Sørlandet da? Men vi kaller jo skolebrød for 12-øres .. så vi har vel noen rariteter her som ikke andre har hørt om.

    2. Melkekaker? Jeg syns det liknet på boller? 🙂
      Her er det ingen som kommer innom uten å si fra. Sånn er det i byen her. Og selv om de sier fra får de ikke noe hjemmebakt her 😀 Du kjenner meg. Is eller kaker fra frysedisken hos Kiwi 🙂

      1. Hehe .. det likner boller ja. Men de er MYE større. Her er det tre på et brett. Med boller får en vel plass til 16 på et brett. 😉 Det vet vel du som baker så mye? 😉

    3. melkekaker var et nytt ord,jeg ville kaldt det for hveteboller :=)baker jo alle brødene våre,men av andre ting blir det ikke så ofte.Impulsbesøk får jeg ikke ofte,kommer venninner ringer dei og spør om det passer først,men når jeg da sier ja og venter 1 kan det fort komme 2 ekstra som jeg ikke viste om,men det går alltid greit og noe til kaffen finner jeg bestandigt :=)

      1. Hveteboller, eller bare boller, kaller vi de små «normale» bollene. Disse er store, og skjæres i skiver som et brød. Går tre på et stekebrett. Kaller du de også hveteboller? De selger melkekaker på bakeriene her. Men deigen er omtrent lik.

    4. Så koselig..og heldig deg som har noen som kan stelle bryn….jeg lar det gro…er ikke flink å ordne selv..hihih…Her stikker ingen innom lengre nei…og glad er jeg for det…liker å rydde og gjøre litt før noen kommer….men er jo bare tull…Bake…ja..var flink før jeg også..men ikke nå…

    5. Bakte mye før her i huset. Er jo så kjekt å ha hvis man får besøk som du sa her. Men etter at man ble syke. Så har det dessverre blitt mindre. Men jeg prøver meg faktisk i dag 🙂 Disse så i vertfall veldig gode ut <3

    6. Nå for tiden går det mest i brød-baking. Det gjør jeg et par ganger i uka. Mannen min elsker hjemmebakte brød. Og all annen gjærbakst. Det siste jeg bakte utenom brød eller rundstykker var boller. Og de ble kjempegode. De bakte jeg til et planlagt besøk. Det er sjelden det stikker noen innom her. Men så bor vi jo litt oppi huttiiheita nå også. Så folk ringer først. Jeg syns det er greit at jeg får en tlf.først. Så lenge som jeg sover på formiddagen pluss gjerne en hvil utpå ettermiddagen også, så er det greit . Da kan jeg i det minste være på beina da det dukker opp besøk.
      Før i tida, da ungene var små kunne vi dra på besøk rundt i gatene til venninner som bodde i nærheten. Eller det sto plutselig noen på døra. Det var koselige tider. Men jeg orker det ikke lenger. Tiden forandrer seg og det gjør vist vi mennesker også😊

      1. Mannen min vil helst ha sånne “barnebrød” uten hele korn. 😀 Så jeg baker ikke brød. Hender jeg baker rundstykker, men det er også veldig sjeldent. Litt greit å ha fått på seg klærne før det står noen på døra ja .. 😉

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg