Nok en bymur i Kroatia

En liten kinesisk mur. Før vi kjører helt tilbake til Baska Voda tar vi et stopp cirka 50 km nordøst for Dubrovnik. Her ligger Ston og Mali Ston. Muren vi skal gå på i dag strekker seg mellom disse to små landsbyene, den ble bygd i 1333 og er en av de lengste festningsmurene i Europa med sine 5,5 kilometer. I sin storhetstid besto bygningsmassen av 40 tårn og fem fort.

I dag er det ganske rasert. Men veggene står fremdeles. Den bar tydelig preg av at den var under restaurering, selv om det så ut som om det var en stund siden det var jobbet noe her. Kanskje det er det vi er med å bidrar til med de 50 kunas per person vi betalte for å gå her? Og med så få besøkende det var mens vi var der, så er det ikke rart det tar tid.

Denne var tung! Bymuren rundt gamlebyen i Dubrovnik var bare peanuts i forhold! Den første halvtimen var det en syk stigning, men faktisk fant jeg ut at jeg er i ganske god fysisk form, selv om det ikke akkurat kjennes slik ut i det daglige. Gå-appen viste etterpå at vi hadde hatt en stigning på 93 etasjer! Ikke hver dag en utsetter kroppen for slikt.

Flott utsikt over Mali. Til høyre på bildet ser du saltproduksjonen som i tidligere år var en viktig del av Dubrovniks økonomi. Dette var også grunnen til at muren ble bygget.

På toppen! Og da ville jo kjærringa gjerne ha en selfie, men det var HELT uaktuelt! Ikke orka han å ta et bilde av meg heller. Så da ble det et mobilbilde fra toppen …

Selfier blir alltid like fine. Spesielt når en helst skal ha med litt av omgivelsene også … og selfiestanga, som vi faktisk har, lå selvsagt hjemme som den pleier. 

Fra den ene Stonen til den andre. God utsikt fra toppen, og heldigvis blåste det litt også, for temperaturen var godt over 25 grader så litt vind i håret skada absolutt ikke.

Mali Ston er en liten landsby med en havn. Den ble bygd sammen med muren som en del av forsvarssystemet. Egentlig hadde jeg tenkt at vi skulle gå tilbake samme vei som vi kom, men da vi kom ned valgte vi det letteste alternativet. Å gå langs veien. Det var mye enklere og mye kortere. Godt valg egentlig, for da vi var halvveis begynte det å regne.

Litt bilder fra Mali Ston. Den lille landsbyen i andre enden av muren. 

Aldri har vel ei kald Cola smakt så godt som her! Men det var helst andre ting som frista drømmemannen … østers! Ekle i fargen, skjelvende og slimete. Fysj!! Men mannen kjørte likegodt i seg fem stykker!  

Begge småbyene er store gastronomiske destinasjoner. Kjent for muslingene og store flate østers, som har blitt dyrket her siden romertiden. Mulig dyrket ble et helt feil ord, men kommer ikke på noe bedre akkurat nå.

Tilbake til utgangspunktet og de koselige gatene i Mali. Fant ut av vi likegodt kunne spise lunsj her siden været hadde blitt så kjipt. Vi rakk så vidt å få i oss maten da regnværet plutselig oppførte seg som reine orkanen i de trange smugene. Det var så parasoller, palmer, menyskilt og glass føyk veggimellom. 

Og plutselig stengte alt! Kelnerne løp rundt med regningene til folk som var halvveis i maten, beklaget så mye, men håpte vi skjønte det. Vi var jo av de heldige som hadde fått i oss det vi skulle. Litt kaotisk egentlig.

Turen hjem til Baska Voda foregikk på høsten. Det var iallefall ikke så mye som liknet på sommer lengre, der det plasket mot bilruta og vannet kom i bøtter og spann fra oven. Heldigvis forandrer det seg kjapt den andre veien også. Så utpå kvelden gikk vi tur på stranda og fikk med oss den flotte solnedgangen.

I neste innlegg tenker jeg å servere sommerbilder fra stranda heller. Som et lite avbrekk i alle disse grå steinene. Håper du får en fin dag! Allerede onsdag jo, og helga er rett rundt hjørnet! For meg spiller jo ikke akkurat det noen stor rolle for tia, bortsett fra at når det er helg så er drømmemannen også hjemme. Og det er mye koseligere enn å være aleine hele tiden.

#ferie #kroatia #ston #maliston #bymur #aktivferie #reise #reiselyst

 

Midtlivskrise er også på facebook – følg meg gjerne! 

3 kommentarer
  1. jammen fikk dere en opplevelse værmessigt også,hi hi og den turen over muren var jo reine trimløypa,en skulle hatt en slik mur å trent på,fram og tilbake,det hadde vært noe det,fantastisk flotte bilder,og jammen godt sola kom tilbake også

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg