Ukas ord # vak

Ny uke – nytt ord. Og google oversetter er skikkelig på trynet, ikke bare for slike som sender mail på mail for å fortelle meg at de har forsøkt å ringe meg, men at jeg ikke har tatt telefonen. De vil jo bare mitt eget beste sikkert, og fortelle med at jeg har utestående 25.000.00 euro og det forfaller (ja, du leste riktig, forfaller) den 27.01. Så nå gikk jeg tydeligvis glipp av en av drømmene mine: Å bli rik. Det var jo synd … Det eneste jeg måtte gjøre var å legge igjen kredittkortopplysningene mine slik at de kan få utbetalt beløpet til rett person. Jeg sto over.

Over til ukas ord. Det blir jo helt tullete innimellom når en prøver å oversette fra svensk til norsk. Vak blir for eksempel kjølevannet. Det kan vel umulig stemme? Det kan bety å holde seg våken og vi kan også si at fisken vaker, altså kommer opp i vannoverflaten. Men nå er vi jo på svensk her, så da går jo ikke det heller. Synonymer.se derimot kan fortelle meg at vak betyr hål i isen, hål, råk, ränna, isränna, ona så da går jeg for den da. Og stakkers Jonas må være modell denne ganga også.

Her er han skikkelig ute på glattisen. Bildet er tatt for fire år siden, og han hadde fortsatt mye å utforske i denne verdenen. Han var snaue tre måneder og veldig mye mindre enn han er nå. Hadde problemer med å få med seg labbene når vi var ute og gikk, og om han forsøkte å løpe gikk det helt i surr. En skikkelig sjarmør altså!

Med dette bidraget til ukas ord VAK, ønsker jeg deg en fin mandag. 

22 kommentarer
  1. Vilken fin och väldigt passande bild till temat! Jag känner väl igen mig eftersom vår senaste hund var valp förra sommaren, att hålla koll på benen och hur man hoppar och springer är inte lätt i början 😊

   1. Tusen takk. 🙂 Ja, de er litt rare før de får helt kontroll på beinene. Det tok lang tid for Jonas, for han vokste sykt fort! På det verste var det fire måneder der han la på seg 10 kilo i måneden. Kunne nesten se at han ble større dag for dag. Ikke rart det var vanskelig å holde styr på labbene da. 🙂

  2. Ja språket kan vara vanskligt ibland, det vet jag som är från Finland men ändå svenskspråkig. vi har vår egen dialekt.
   Men fotot är iaf mitt i prick, haha, han verkar trivas bra där!

  3. En jättefin bild och tolkning! Och hunden ligger verkligen här i en vak, som också på svenska är isränna. Ibland är ju norska och svenska väldigt lika och ibland inte. Tycker det är så fint att träna min norska. (Är halvnorsk och delvis uppvuxen i Norge så jag klarar bra att prata, läsa och förstå norska.) Vak på svenska har många olika betydelser och där man kan “ha ett vakande öga” – passa på någon. Man kan också bevaka något. t.ex en nyhet. Och man kan vaka över någon som är sjuk. Ja, än fler betydelser finns.

   1. Var jo ikke så fantasifullt da! Men takk. 🙂 Jeg forstår jo svensk når jeg leser det, sammenhengende. Men når det kun er et ord så er det innimellom litt vanskelig. Takk for flere forklaringer. Alltid gøy å lære noe nytt.

  4. Jättefin bild och bra tolkning.

   Men vet du, vak betyder mer än bara ett hål i isen. Det betyder även att man sitter och håller koll på någon vid en sjukbädd, att man vakar över någon. Det är också de ringar på vattnet som fisken lämnar efter sig när den åter dyker ned i vattnet. Man pratar också om att det kommer något i någons vak, det vill säga efterdyningar, det som kommer efter händelsen (som att fisken tittade upp över vattenytan). Dessutom är det ju grunden för till exempel vakt, vakta, vaksam.

   Men jag gillar att få läsa era norska bryderier över de svenska orden! Jag har bryderier när jag läser era norska. Jätteroligt!

   1. Ja, det er jo som på norsk, et ord kan ha mange betydninger. 🙂 Men akkurat den forklaringa du har her, den fant jeg ikke noen plass. Veldig morro å lære nye ting. Har jo ikke problemer med å lese svensk, men da står jo ordene sammen og forklaringa kommer greit av seg selv. Ord alene derimot, det kan gi litt hodebry.

  5. Söta Jonas <3 Han är en riktig fotomodell 😉 Jaså du missade att få så mycket pengar in på kontot??? Jaja, det var väl lika bra att det blev som det blev med det 😉 Uttrycket att fisken vakar använder vi här också, men det tänkte jag inte på när jag gjorde mitt inlägg och du är nog ensam om det. Han en riktigt fin tisdag!

   1. Takk. 🙂 Ja, han er iallefall en mye fotografert hund. Synd med de pengene, men det som høres for godt ut til å være sant er jo som regel det. Hehe.

  6. Vilken söt valp Jonas var. Jättekul att du hittade bilden till temat. Den är ju helt perfekt!
   Som jag sagt förut så gillar jag att Sannas ord betyder olika saker på norska respektive svenska. Kul för oss i öster att lära sig lite mera norska:-)

   1. Greit å bryne hjernen for oss også. Når ordene kommer i ei setning, så går det jo stort sett greit, men når det bare er et ord blir det litt verre! 🙂

  7. Fin bild, perfekt till veckans tema! Men det måste ha varit kallt för Jonas att ligga på isen och vara fotomodell!
   Ha det gott!

   1. Takk. 🙂 Tror ikke han kjenner så på den kulda. Ikke nå lengre i det minste, for han ligger gjerne ute i hagen både når det regner og snør, og trives tydeligvis med det. 🙂

  8. Jeg bestemte meg for å vente litt med ukas ord for å se hva disse svenskene kom opp med, for oversettelsen på nettet er litt så som så til tider ja. Blir litt verre å gjøre en liten unik sak på denne her kjenner jeg.

   1. Jeg er litt sånn vettu, at jeg vil helst gjøre alt med en gang. FØR det hoper seg opp. Altså, det gjelder alt det som ikke allerede har hopet seg opp fra før av. For det haster det tydeligvis ikke med. Haha. Jeg er visst litt rar.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg