Klippekrans, kringle, hveteflette

Hvetebakst var i sin tid min spesialitet. Jeg bakte og bakte, hadde alltid fryseren full av deilig, perfekt bakverk. Sånn i tilfelle noen stakk innom. Det er lenge, lenge siden det … både at det stakk noen innom sånn uten å forhåndsanmelde det, og det at fryseren var full av hjemmebakst. Litt trist det der egentlig. Spesielt det at ingen besøker hverandre lengre, uten at det må planlegges flere uker på forhånd og hele huset helst må vaskes ned før de kommer.

Til barnebarnebursdagene pleier jeg å lage sjokoladekake. Verdens aller beste, sier ungene. Og det er alltid den som forsvinner kjappest fra bordene. Enten det er i en familiesamling, eller en større aktivitet på skolen. Men denne ganga ble det fremmet et ønske om kringle, fra x’en av alle ting. Og hvorfor skulle jeg ikke innfri det? Kanskje x-mannen har drømt om denne fantastiske kringla i henimot 20 år nå …

Sjokoladekaken får jo 11-åringen uansett når ho skal feire med vennene sine.

Oppskriften har jeg fra fra Norsk Ukeblads store Bakebok. Ei bok som har fulgt meg gjennom tykt og tynt. Den ble sannsynligvis utgitt på 80-tallet en gang (sjekka nå, det var i 1985), da jeg var en ung, fremadstormende, forholdsvis nygift husmor som skulle vise at ho dugde på kjøkkenet også. I tillegg til full jobb, og etterhvert tre unger.

Grunnoppskriften er til tre kringler. I den tia bakte en jo ikke bare en og en må vite. Da bakte en også for å mette fryseboksen, som var adskillig større enn den vi har i dag. I går bakte jeg en stor og en liten, siden det passa perfekt på det digre, runde brettet jeg en gang kjøpte på Ikea. Den lille ble plassert inni den store, og det så jo riktig så flott ut, om jeg må si det selv.

OPPSKRIFT TIL TRE KLIPPEKRANSER

150 gram margarin eller smør
5 dl melk
50 gram gjær
1/2 ts salt
1,5  dl sukker
2 ts kardemomme
Drøyt 1,5 liter hvetemel

FYLL
I disse to jeg bakte hadde jeg en med ferdigkjøpt vaniljekrem, og en med en blanding av smør, sukker og kanel. Kan også fylles med for eksempel fast eplemos, eller en blanding av 130 gram råmarsipan og 1 eggehvite. Så her er mulighetene mange.

PENSLING
Egg

FREMGANGSMÅTE
Smelt smøret og tilsett melken. Varm opp til ca. 38 grader.
Bland alt det tørre i bakebollen/kjøkkenmaskinen, jeg bruker stort sett tørrgjær så den går også oppi sammen med det tørre.
NB! Hold igjen litt av melet for å regulere fastheten i deigen, og til utbaking etterpå.
Tilsett smør/melkeblandingen og rør godt til deigen slipper bollen.
Tilsett eventuelt litt mer av melet om deigen ble for løs.

Dekk til deigen med plast, og la den heve til dobbel størrelse. Ca. 30-40 minutter.

Ta den opp på bordet og kna godt. Del den i tre like deler, eller hvordan du måtte ønske å ha dine kringler. Kan forresten også brukes til boller denne oppskriften.

Kjevle delene ut til en rektangel på ca. 20 x 35 cm. Fordel det valgte fyllet og rull sammen deigen fra den ene langsiden. Fest endene godt sammen så det blir en ring.

Legg ringen på en stekeplate. Klipp centimetertykke hakk nesten helt gjennom deigen, og legg flikene vekselvis mot høyre og venstre.

La kransen etterheve på et lunt sted i minst en halvtime.

Pensle med egg om du vil. Dette er absolutt ikke nødvendig.

Stek på nest nederste rille i 200-250 graders varme i ca. 20 minutter.

Avkjøl på rist. Sett på kaffen og kos deg.

Jeg pynta mine med melisglasur, siden de ser litt kjipe ut når de ikke er pensla med dette egget. Til stor glede for treåringen som bare spiste glasuren!

God helg forresten. 🙂

14 kommentarer
    1. Oooooo,mmmmm så godt dette så ut 😋 Oppskriften din er ikke så ulik den jeg bruker til mine boller, bare at jeg har i et beger med Kesam eller Kesella. Kjenner meg igjen i det der med at folk ikke dropper inn lenger, og ja når de først kommer så vasker man så sliten at man nesten ikke orker besøk 😉

      1. Det er akkurat det en gjør. Det skal se så fin og flott ut. Var aldri sånn tidligere, da tok en lykkelig i mot folk til alle tider uten å skjemmes fordi det så ut som vi bodde i huset. Må være alle disse instagram-kontoene og bloggerne som viser frem de perfekte hjemmene sine som i underbevisstheten påvirker oss. De som alltid har det så flott. Hvitt og reint og skinnende. Ser jo ikke ut som det bor noen der i det hele tatt, og så har de lissom to, tre unger også. Forstå det den som kan.

        Kesam har jeg aldri brukt i baksten … mulig jeg må forsøke det en gang.

      1. Nå ble jeg litt sjokka! :O Fins det virkelig noe du ikke har laget på kjøkkenet??! Jøss. Jeg har aldri forsøkt å bake med glutenfritt mel, men hører det er litt klissete og litt lite medgjørlig. Men det går sikkert an, om en bare legger godviljen til. 🙂

    2. Åh nam ♥
      Dette lærte jeg å bake i kokekjøkken på ungdomsskolen 🙂 Og jeg bakte det mye. Men det er lenge siden jeg har bakt det nå, så kanskje jeg må bake det neste bakedag? Tusen takk for oppskrift og inspirasjon 🙂
      Fin lørdag videre til deg ♥

      1. Ja, når du sier det, så tror jeg også vi lagde slike på skolekjøkkenet. 🙂 Har vært på tur nå. Badetur. 🙂 Nesten sommer her i dag.

    3. Så urolig flink du er 😀 Smakte en sånn med mandelfyll også og den var helt fantastisk, tipper dine smaker minst like godt <3 gooood helg og takk for oppskrift <3

      1. Superflink vettu! 😀 Tusen takk. Den var aldeles nydelig, omtrent som før i tia. Synd kroppen ikke har så godt av kaker og sånne gode ting, for faktisk kunne jeg tenkt meg å ta opp igjen den bakinga litt. Ikke bare til bursdager og slike anledninger.

    4. Gjett om jeg fikk lyst på hjemmebakt kringle nå da?? JA!! Det gjorde jeg. Takk for oppskrift og en påminnelse om kringlebaking og gamle tider😊
      Ønsker seg en fin dag 😚

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg