Tre måneder på hytta

Tre måneder med fantastisk vær. Det var som å bo i Syden. Og det er jo bra for en fibrokropp som denne. Så sånn sett kunne det ikke vært bedre. Men utmattelsen … den tar ikke ferie selv om værgudene er aldri så mye på min side.

Ganske frustrerende dette. Jeg er trøtt og sliten hele tiden. Det er vel kanskje derfor jeg er så fraværende. Det lille av overskudd brukes på andre ting. Jeg sliter med å konsentrere meg om både å lese og skrive. Ingenting går av seg selv lengre.

Jeg er innimellom veldig redd for at jeg skal bli sengeliggende på heltid. Jeg sliter skrekkelig med å legge inn hviletid, noe som visstnok er viktig, i følge fastlegen min. Om jeg har en dag eller to der energinivået er litt mer på pluss-siden, må jeg ikke bruke opp alt på en gang heller. Jeg klarer ikke å følge disse rådene. For da er det jo så mye som skal gjøres, alt det jeg ikke har klart de andre dagene! Dermed går jeg på en smell rett som det er.

Sist jeg var innom her fortalte jeg jo litt om Stamina. Vel, etter fire uker hadde veilederen min funnet ut at jeg ikke var i stand til å ut i jobb, så noen flere uker der var bortkasta. Det visste jeg jo innerst inne fra før av, men å få det sånn svart på hvitt var faktisk ganske tungt det også. Nå ligger stafettpinnen hos nav, og der ligger den nok godt. Det som skal skje, “etter sommeren”, er at jeg skal på møte med nav-kontakten min og fastlegen. Aap’en ble forlenget med et år, så sånn sett kan jeg senke skuldrene litt når det gjelder det der. Selv om jeg helst ville ha fått unna disse møtene fortest mulig. For å vite veien videre. Hva de nå har tenkt å prøve meg ut i. Om det i det hele tatt er noe å gjøre med meg.

Vi har vel innsett at dette blir vår hverdag fremover. Syk kjærring = dårllig økonomi. Så vi har solgt bilen min. Og båten. Det er skikkelig nedtur. Tidenes sommer, og noen andre tøffa rundt i vår båt! Vi rakk akkurat en tur til Lillesand før den dro fra brygga vår for aller siste gang, tidlig i juli. Men kanskje nettopp fordi det har vært så fint vær fikk vi det samme igjen for båten som vi gav for den.

Litt verre var det med Smarten. For den var plutselig blitt et reparasjonsobjekt, akkurat som eieren, og da var det mest økonomisk å kvitte seg med den. For drømmemannen hadde det nok vært lurest å kvitte seg med kjærringa også, men heldigvis tror jeg ikke han har kommet til den konklusjonen enda …

Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Da Stamina-opplegget skar seg fikk jeg innvilga ferien med ungene. Ei uke på Skiathos. Jentetur med døtrene mine og to av barnebarna. Utrolig koselig, men også ganske slitsomt. Til tross for at jeg hadde eget rom. Hver ettermiddag hadde jeg en time eller to for meg selv, og kvelden kom ganske så kjapt mellom ni og ti en gang. Jeg ønsker mest av alt at jeg kan bli litt bedre slik at jeg kan være mer sammen med familie og venner. For den biten av livet savner jeg faktisk mer enn en jobb nå. Det er rart som prioriteringa kan forandre seg, når en ikke lengre er i stand til å bestemme over dagene sine selv, men alltid må ta hensyn til dagsformen.

Helt normale hverdager er best. Uten noe mål og mening. For jeg kjenner enda mer på hvor ille det står til her når det skal skje noe utenom det vanlige. Noe som inkluderer flere folk og masse lyder. Så aller helst burde jeg vel bare holde meg hjemme. Men jeg har ikke lyst til det heller. For da har jeg på en måte tapt kampen om livet mitt. Da har denne hersens idiotiske fibrodiagnosen fått skikkelig overtaket. Og det er jo ikke det jeg vil. 

De siste månedene har jeg faktisk sovet tålig greit. Selv om det ikke akkurat hjelper for noe, så sover jeg ofte 9 timer om nettene. Helt uhørt, ville jeg ha sagt om noen presenterte dette for meg for noe år siden. Jeg som ikke trengte mer enn 5 timers søvn for å fungere optimalt. Men selv etter 9 timer i drømmeland nå, er jeg helt utslitt når jeg står opp igjen. I tillegg kan jeg til og med sove en time eller to på dagen, om jeg tillater meg det. Altså, om jeg legger meg ned. Men den der legginga sitter laaaangt inne. Da sitter jeg heller å dingler i en stol. Bare sånn på trass lissom, fordi jeg ikke vil være dette murmeldyret som jeg tydeligvis er på vei til å bli. Sove kan jeg gjøre når jeg ble gammel, var vel egentlig mottoet mitt før i tia, og jeg er jo bare 55. Selv om det innimellom føles som om det skulle vært et 1-tall foran der.

Denne natta blir det tydeligvis ikke så mange timene under dyna. For her sitter jeg, dyna er i etasjen under, og klokka har allerede passert tre! 

Spør meg ikke hvorfor … noen ganger blir det bare helt totalt omvendt av det en har planlagt. Så den der planlegginga er bortkasta energi, og resulterer stadig vekk i den ene nedturen etter den andre. Egentlig er jeg slutta å planlegge høylytt, det er best å holde slike ting for seg selv, for da er det heller ingen som trenger å se skuffelsen og tårene som presser på hver gang noe skjærer seg.

En rar sommer er over. En sommer der virkeligheten slo ned som lyn fra klar himmel. Ingenting kommer til å bli som før. Så da er det vel bare å prøve å lære seg å bli glad i dette livet da. Slik som det er blitt. For noe annet liv har jeg jo ikke. 

 

Midtlivskrise på Facebook finner du HER. ♥ Følg meg gjerne om du liker hverdagsblogger fra sytende, middelaldrende kjærringer, fine bilder og noen turopplevelser i ny og ne. Det du ikke liker kan du jo bare scrolle glatt forbi. 

16 kommentarer
  1. atlelundhaug.no: Kan godt være det blir lettere da ja. Når vi vet kan akkurat sånn blir det fremover. Selv om det ikke helt var den fremtiden jeg så for meg. Men det gjorde jo absolutt ikke du heller … <3

  2. Brit: Takk. Koselig å være litt innpå igjen. Og at noen gidder kommentere selv om jeg ikke har kommentert hos noen andre på aldri den tid. Trodde jeg var så flink på det der med omstilling. Har følt at hele livet mitt har vært en stor omstilling helt siden jeg ble skilt for 19 år siden. Men da hadde jeg alltid “meg selv” i bakhånd, jeg hadde styringa på det meste og følte meg nesten uovervinnelig til tider. (Når jeg bare kom opp av den verste sørpa etter skilsmissen). Men når en ikke en gang kan styre sine egne dager, fordi kroppen jobber mot en, da blir det hakket vanskeligere gitt! Når hodet vil og resten ikke følger etter … skikkelig irriterende!

  3. ravn73: Takk. 🙂 Over meg på det der å nyte … men det er ikke lett! Til og med jeg ble metta av sol og sommer i år, så det at høsten har gjort sitt inntog, og at det er meldt regn hele helga, er bare helt ok lissom.

  4. Vera Lynn: Nei, det skal være visst. Den motivasjonen må jeg grave dypere og dypere etter. Og jeg vil jo ikke ha det på denne måten. Helst vil jeg ha en jobb og et normalt sosialt liv. Litt ensomt dette her …

  5. frodith: Det var fantastisk ja. 😀 Så i år ble til og med jeg metta av sol og sommer. Første gang det har skjedd i mitt voksne liv.

  6. Siv Svanem: Jaaa .. har jo vært slik lenge egentlig. Forskjellen er bare at det var flere fine dager innimellom. De må jeg se langt etter nå.

  7. Toini: Takk. 🙂 Vet ikke helt om jeg vil ha denne roen – før alt er over. For nå irriterer jeg meg bare over at de på nav ikke får ut fingeren slik at jeg kan se en ende på dette her. Fint å være litt tilbake her, selv om det ikke er så ofte.

  8. Det er mye i det fruensvilje sier for å få det økonomiske på plass skape ro. Jeg bruker også mye energi på å lete løsninger nå som Gullhjerte mitt har flyttet på sykehjem. Økonomien blir ikke helt den samme og jeg er ikke gjeldsfri.

  9. Nemmen, der var du jo!
   Har tenkt en del på deg i sommer, og lurt på hvor du ble av. Ble gald da jeg så du var tilbake. Godt å høre at du “bare” hadde hatt en tre måneders hyttetur.
   Omstillinger er vanskelig. Det å innse at alt ikke er som før er vanskelig. Vi turbomennesker vil jo fortsette med det turbolivet vi er vant med, og føler skam når vi blir redusert til “latsabber og murmeldyr”.
   Godt å se deg her igjen, nyt sensommeren og ta vare på deg selv

  10. Kjipt med sykdom og dårligere økonomi, men vi må vel alle bli flinkere til å nyte hverdagens lyspunkter, og godta de ting vi ikke kan forandre. Og tidenes sommer har det jammen vært! Det kan vi gledes over lenge – selv etter at høsten nå har begynt litt.
   Håper du får en fin helg!!!

  11. Denne sommeren har vært god for oss med diverse leddplager, men perfekt blir den jo ikke ettersom varmen ikke kan fjerne alle plagene. Det er frustrerende når man føler seg sliten hele tiden, noe jeg kjenner på selv. Når kroppen ikke spiller på lag er det ikke så lett å hente motivasjon til selv de minste tingene.

  12. det er ikke lett å forsone seg med sykdom,men da jeg fikk innfridd uføretryd sa min saksbehandler til meg att mange faktisk følte seg bedre etter att dei hadde fått det innvilget ,grunnen mente dei var att da hadde en kontroll på økonomien sin og slapp å gå rundt og engste seg for penger.Det blir mindre enn om en jobber ja,men det er rart hvordan livet og økonomien går seg til uansett :=)lykke til med den siste fasen hos nav.
   Ellers er det godt dere fikk en så deilige sommer,vi har hatt en mer normal sommer og vi la ferien til nord og der var varmen borte når kveldane kom,men deilig har sommeren vært uansett.Ha en fin dag da

  13. Godt å se deg her igjen..men trist å høre at du sliter…men livet gjør akkurat som det vil med oss..og vi må bare henge med…Kjenner meg igjen i den følelsen av sorg når man innser at man må tenke og handle annerledes en det man er vant til…Det tok lang tid før jeg godtok det..og har vel egentlig ikke helt godtatt det enda.men prøver…Lykke til videre, og godt du ihvertfall har fått litt ro…fra nav og mas og fjas…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg