Bør 18-åringen betale for seg hjemme?

Inspirert av Tove sender også jeg ut en meningsmåling her. Min sønn på 18 har fått seg læreplass til sjøs. Han er ute 28 dager, hjemme 28 dager. Lønna er mellom 10.000 og 12.000 pr. måned til å begynne med. Hvor mye bør han betale hjemme?

Han er flink med penger. Det første han gjorde da han ble 18 var å åpne en BSU og betale inn hele årsbeløpet. Så har han en plan om å spare 5000 i uka til evt. fremtidig boligkjøp.

Jeg har aldri tidligere hatt hjemmeboende barn som har hatt jobb og fast inntekt. De to andre har i tur og orden bodd på hybelen og betalt for seg der. Ikke fullt så mye jeg kunne fått fra andre leieboere, men tror stort sett alle har vært fornøyd med situasjonen.

Nå er det altså minstemann det er snakk om og gode råd og innspill mottas med takk! :o)

19 kommentarer
  1. Håper virkelig han sparer pengene. Mange 18-åringer som har planer om det, men som brenner dem opp på altslags tull når de får så mye penger mellom hendene….. Men hvis han gjør det er det ingen grunn for mammaen å spare dem for ham, det er jeg absolutt enig i. Betale for seg bør han ihvertfall, ellers gjør du ham en bjørnetjeneste. Ellers syns jeg det er greit å holde en litt saklig tone her inne, Line 🙂 Selv om du ikke er ening med meg, trenger du ikke latterliggjøre min mening!

  2. Synskepeggy: Hmmm .. den lille lønnen .. er det lite å tjene 12.000 i mnd. i begynnerlønn (de stiger hvert halvår), når en attpåtil er på jobb bare annenhver måned? Jeg synes det er temmelig godt betalt jeg, når en ikke har en eneste utgift.
   Da jeg og x’en var lærlinger, kjøpte vi leilighet og flytta sammen ..

  3. måtte bare komentere synskepeggy.10000-12000 er virkelig ikke luselønn for en som er i lære det er faktisk ikke langt fra en ordinærlønn for noen i fast jobb.Nei la han betale litt for maten,har 2 ungdommer hjemme no og spurte begge 2 og begge mener han bør betale for maten så da så:))

  4. Mojita: Han skal ikke bo på hybelen, for det så han ingen vits i enda. Han og kjæresten har snakka om å flytte sammen, men fant ut at de skulle vente til ho også hadde en inntekt. Lurt spør du meg. Dessuten ville han flytte “helt ut” når han kom så langt. Ikke bo i huset til mamma .. Han bor på gutterommet fortsatt, så dette kan uansett ikke leies ut.

  5. Jeg synest ikke at 18 åringer i lære skal betale for seg hjemme.Læretiden er en tung tid for mange ungdomer og de jobber for “luselønn”.En viktig motivator for å holde ut er at de får beholde pengene de tjener.
   En annen ting er om 18 åringen er i fullt vanlig arbeid,da synest jeg at man kan kreve iallefall for maten.
   Har selv hatt en lærling på 18 år i huset og det var helt selvsagt at han skulle beholde den lille lønnen han fikk selv.
   Hilsen synskepeggy.

  6. Jeg synes det er en selvfølge at han skal betale for seg. Og selv om han bor der bare 28 dager, og så borte i 28 dager så er vel tingene hans der fortsatt. Og det er vel ikke mulig å leie ut til noen andre den tiden han ikke er der. Søsknene hans har betalt for å bo der hvis jeg skjønner deg rett, og det blir jo forskjellsbehandling hvis han slipper. Noe synes jeg han skal betale for seg, men hvor mye vil jeg ikke foreslå, men bli enig med ham om. Hadde han ikke kunnet bo der så måtte han jo betale for et annet sted.

  7. Rart å lese svarene her. De fleste på min alder mener han bør betale litt. De unge synes det er helt absurd omtrent. Jeg kommer ikke til å spare for han, det klarer han mer enn godt nok selv.
   Og ja, han er fortsatt sønnen min. Men jeg har ikke så mye som halvparten av det han har i lønn å bruke på meg selv hver måned .. Nå skal han snart ut igjen for en periode, og jeg legger det dødt til han kommer tilbake. Får ta det da heller. For jeg synes ikke det er så gøy å spørre ungen om penger akkurat. Selv om de fleste i min tid betalte hjemme når de begynte å jobbe. Jeg flytta ut da jeg var 17 og har ikke vært i den situasjonen selv.
   Hadde jeg fortsatt vært gift med barnefaren ville nok situasjonen vært helt annerledes. For han er jo ikke bare min sønn heller, det var jo en til som var med og produserte han. Og hvorfor slipper han unna de aller fleste utgiftene?

  8. Grete; hva slags gode argumenter har du for at en 18åring som skal bo hjemme annenhver måned skal betale halve lønna si for å bo der? Aldri hørt noe så dumt. hvis han skulle bo hjemme fullt mener du han skulle betale hele lønna si???? Marit sier jo selv han er god til å spare, og da må faktisk gutten få sjanse til å spare sjøl – ikke at “mamma skal gjøre det for han”……..

  9. Vanskelig dette må jeg si.. Men, om han ikke betaler så mye i “husleie” så kan han kanskje begynne å handle inn litt mat. Da ser de at det faktisk koster en del, for å få maten på bordet…
   Eller??? Hmmmm, nei den var vrien gitt.. Men å betale halvparten?? Den var litt drøy syns jeg … Lykke til med avgjørelsen =)

  10. Han bør betale halvparten av lønna. En del av pengene sparer du, resten (minus 2000kr pr mnd) får han tilbake når han flytter ut. Gode sparepenger! Dette for å være sikker på at han virkelig sparer!

  11. Hvis han betale for seg, feks 1000kr i mnd. kan du sette det på en konto til engang han trenger penger. Til bil, bolig, uventa regninger osv.. Men hvis han er flink å spare selv er det kanskje unødvening?

  12. Jeg ser att flere av dine svar sier att sønnen din bør slippe å betale,selv mener jeg att når han er i fast jobb og tener egne penger kan han godt betale en 1000 lapp.Dei unge må jo lære att livet koster og att lønna ikke kan disponerast helt fritt.Vi som er foreldre må jo også betale for å leve,han skal ha mat,reine klær huset skal vaskast lån skal betalast likeså strøm og forsikringer.Like greit att dei lærer det med det samme

  13. Nei, han burde ikke betale. Du sier selv at han er flink med penger og da syns jeg det er viktigere at han sparer pengene han tjener til han flytter hjemmefra. Hadde han bare sløst vekk pengene mener jeg det hadde vært en annen sak, men siden han sparer til “gode” formål så..nei. Han er jo bare 18..! 🙂

  14. Jeg synes han ikke skal betale noe før han flytter ut fra foreldrene. Det er jo foreldrenes ansvar, de ville jo ha ett barn 😉

  15. Han burde jo ikke betale. Bare fordi han er 18 år og tjener godt. Betyr ikke det at han ikke lengre er sønnen din .

  16. Jeg vet ikke helt men en tusen lapp eller to er jo greit, men det kommer jo an på hvor fritt han står og andre regler som han eventuellt må følge.
   …..Klemz Dev :-))

  17. Vanskelig å si hvor mye men litt penger til mat hadde vel ikke poden hatt vondt av å betale og dere finner jo fort ut hvor mye matbudsjettet øker med når han er hjemme.
   Utover det så regner jeg med at han må ta del i de vanlige huslige ting som alle andre som bor der må, skifte på senga, vaske klær, gå med søppla osv

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg