Mexico 2011 – Playa del Carmen

Playa del Carmen var en gang en gammel fiskerlandsby på Yucatán-halvøyas kyst. Den har vokst til å bli et sjarmerende turistmål med noe for enhver smak. Cancun by som er den nærmeste storbyen ligger ca. 65 km fra Playa del Carmen. Her var vi bare innom en dag det regnet, fikk med oss et marked og et digert kjøpesenter, men det ble lite shopping. Jeg er ikke helt i shoppingmodus når jeg er på ferie. Hjemme derimot .. Merkelige greier!

Vi reiste direkte fra Gardermoen. Flyturen tok 12 timer ned og litt over 9 timer hjem igjen. Noen forferdelige timer! Trangt og jævelig rett og slett, selv om vi hadde oppgradert til større benplass. Vi landet i Cancun. Buss fra flyplassen til Playa del Carmen tar ca. 1 time (65 km). Vi bestilte busstransport med Ving, men omtrent hver gang vi gjør det så angrer vi litt. Det hadde vært så mye kjappere å ta en taxi. Hadde sluppet å innom alle de andre hotellene på veien. Bussen tok oss ikke helt ned til hotellet heller, for her var det gågate, så vi måtte dra koffertene på plass selv. Men hvem har da vondt av å gå noen meter etter mer enn 14 timer på baken??

Playa del Carmen er et av Yucatán-halvøyas største feriesteder. Det føltes ikke slik egentlig, bortsett fra i 5th Avenue som er hovedgata Her var det butikker i alle fasonger. En del jallabutikker som finnes på ethvert feriemål, men også mer eksklusive shoppingmuligheter. Prisene var omtrent halvparten av hjemme. 


Bildene kan du klikke på for å forstørre!

Det fins et godt utvalg av restauranter med både meksikansk og internasjonalt kjøkken langs hovedgaten. Fisk og skalldyr anbefales! Men jeg har fått et litt anstrengt forhold til seafood etter en heller dårlig opplevelse i Thailand for noen år siden, så jeg blir nesten kvalm bare av tanken. Men ifølge drømmemannen var seafood’en her kjempegod. Går du et par kvartaler opp havner du midt i det meksikanske hverdagslivet med hjemmelaget fajitas, guacamole og en herlig blanding av feriegjester og lokalbefolkning. Utrolig hyggelig, godt og billig. Så tør du spise sammen med lokalbefolkningen så anbefaler jeg dette på det sterkeste! Det er ikke alltid du helt skjønner hva du spiser, men det smakte iallefall godt og ingen av oss ble syke. Prisene her ble omtrent halvert i forhold til prisnivået i 5th Avenue, altså ca. 1/4 av hva du må betale hjemme for et måltid ute, alt ettersom hvor du spiser selvsagt.

Det er vanlig å gi tips på restaurantene. Men det de glemte å si er at det ikke bare er vanlig, men de forlanger det! Vi var i den litt uheldige situasjonen et par ganger, og avrundet oppover til nærmeste hundrepesos, og da fikk vi høre det!! Kelneren kom rett og slett tilbake med regninga og pengene og fortalte oss surt at de forventet minst 10% i tips! Så her må pengene frem, enten du er fornøyd eller ikke. Noen restauranter hadde lagt til tips som en egen post på regninga, og det er like greit når det på en måte er en del av rden uansett. Dessuten får de jo likevel en del ekstra i tillegg. Kanskje alle burde gjort det heller? Virker iallefall mye lurere enn å komme tilbake for å klage på for lite tips .. for oss virker jo det litt frekt og da har vi iallefall ikke lyst til å gi mer enn det absolutt nødvendigste.

Yucatán-halvøya har kyst mot Mexicogulfen og Det karibiske hav. Landskapet på vestsiden av halvøya er tørt og karrig, mens østsiden har skoger, jungel og fantastiske strender. Stranden i Playa del Carmen er ca.15 km, langgrunn og barnevennlig sies det, selv om jeg synes det var veldig store bølger og mye understrømmer der. Stranden består av finkornet, hvit korallsand som aldri brenner under føttene. Akkurat det var en ny opplevelse! Du kan finne mer eller mindre urørte strender langs hele kysten og på øyene. Kilometer på kilometer med kritthvit korallsand og turkisblått karibisk hav så langt du ser. Mange av strandbarene holder åpent om kvelden, og en del av dem har liveband som underholder gjestene. Stemningsfullt og romantisk, med småbord i sanden og tente lykter. En kort båttur unna, spesielt rundt øya Cozumel, venter korallrev og noen av verdens beste dykkersteder.

Som sagt er ikke jeg helt i shoppingmodus på ferie. Selv om det var mye jeg godt kunne ha tenkt meg å hatt med hjem. Problemet var jo bare det at det var større ting, eller veldig knusbare ting. Hengekøyer finnes i ulike størrelser, fra en-manns til “king size” for hele familien. Langs hovedgaten, kan man finne alt fra vanlig turistshopping, håndarbeid i keramikk, tre og sølv, klær i ulike stiler, spennende innredningsdetaljer og originale ting laget av skatter funnet på stranden, for eksempel kalebass-lamper. Her finner man også flere minimarkeder. Tverrgatene har også endel shopping og det er der, eller på Avenue 10 til 30 man finner lavere priser, men utvalget er også noe begrenset. Selgerne her er ikke like pågående, faktisk ganske hyggelige. Men det er ikke alle som forstår engelsk. Her må du ta ibruk fingerspråket, penn og papir og de få strofene du kan av spansk. De fleste butikkene har priset varene med faste priser, men gir iblant rabatt hvis du kjøper mye. I mindre lokaler kan du ofte prute ned mot 30 til 50% hvis du kan kunsten å prute da. Der er jeg heller litt elendig, så jeg overlater det til drømmemannen, selv om han ikke er stort bedre! Det ender gjerne med at jeg er litt småirritert fordi han gir seg så lett, men tør ikke klage så mye, for jeg kunne jo bare ha gjort det selv da!

Valuta og kredittkort. Pesos (MXN). Da vi var der regnet vi at 100 pesos var lik 50 norske kroner. US dollars er også veldig gangbar valuta. Vi hadde ikke med noen kontanter ned og ikke fant vi valutaen i minibankene på Gardermoen heller, så vi tok ut alt vi brukte i minibankene der nede. Det finne minibanker mange steder, men du kan bare ta ut 3000 pesos pr. gang. Vil du ta ut mer kontanter må du gå til de store bankene som finnes i hele Playa del Carmen, eller en tur oppover i gatene til du finner Mega. Der var maksbeløpet 6000. Alle kjente kort aksepteres.

Elektrisitet. 110 volt. Du trenger adapter hvis apparatet ditt kan omstilles. Hvis ikke må du ha en transformator. Jeg er litt avhengig av en hårføner for å ikke få så mange krøller. Denne ganga glemte jeg å ta med meg en hjemmenfra. Har opptil flere reisehårfønere, for jeg glemmer dem hjemme stadig vekk. Så jeg kjøpte en som var beregnet for 110 volt. Et lurt kjøp! Den blåste skikkelig, noe de andre ikke har gjort, selv om de har vært av den typen som kan omstilles fra 220 til 110 volt.

Vi merket ikke noe til kriminalitet og uro da vi var der. Men hele byen, stranda og alle gatene oppover i byen var “fulle” av politi. På motorsykler og i biler. De var bevæpnet så det holdt! Om kveldene satte det bevæpnede vakter utenfor hotellene og litt rundtforbi i gatene. Det plaget ikke oss, men det var jo litt uvant å se. Til tross for vakthold klarte ei i reisefølget vårt å bli frastjålet alle pengene i lommeboka mens vi var ute og spiste. Både veska og lommeboka var igjen, men alt av kontanter var vekk! Nesten 3000 norske kroner. Så den tyven var nok veldig fornøyd med kveldens fangst! Flink må han også ha vært, for selv om noen av oss var ute og danset, så satte det alltid minst to igjen ved bordet til enhver tid. Problemet var kanskje at den som satt nærmest veska under bordet sov litt innimellom ..

Hele Yucatán-halvøya gjennomsyres av maya-indianernes urgamle kultur. Bare noen timers kjøring fra Playa del Carmen venter imponerende ruinbyer fra mayafolkets storhetstid, blant annet Uxmal, Coba og berømte Chichén Itzá – som er den aller best bevarte. Og enda nærmere, ca. 30 minutter sydover med buss, ligger ruinene ved Tulum. Det er mye vi enda ikke har sett der, så på en måte kunne jeg tenkt meg tilbake igjen. Men vi har liksom ikke for vane og vende tilbake til samme reisemål to ganger. Her skal vi nemlig se verden! Fremtiden får vise om resten fortsatt blir uoppdaget for oss.

5 kommentarer
  1. Jeg har vært der bodde på hotel porto real. Et fantstisk sted. Vi tok turer til Conzumel,Cancun og en liten hippiby samt til pyramiden. Kos deg:) Kunne ønske å dra tilbake dit.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg