Jurmala, Latvia

Er du først i Riga må du bare få med deg Jurmala. Jurmala har over hundre års tradisjon som SPA-resort. Vi var der bare på dagsbesøk og fikk ikke med oss noe spa-greier. Derimot fikk vi en flott dag på stranden, som et avbrekk i en ukes byferie i Riga. Tok taxi frem og tilbake, men her kunne jeg absolutt ha tilbragt litt mer tid. Om du er på Riga-ferie om sommeren ta med badetøy og besøk Jurmala! Du kommer definitivt ikke til å angre!

Historiske og fasjonable ligger villaene og hotellene vitner om en svunnen storhetstid. Da kongehus og adel utviklet området til en internasjonal lekegrind i luksusklassen. Det var den russiske tsar Nikolai I som i 1838 ga bort land her for bygging av et kurbad, på grunn av det helsebringende mineralvannet. Historien  forteller førøvrig om en sjømann som ble skylt i land på stranden her. Han var bitt av en slange, men ble kurert da han vasket hendene i en av mineralkildene…

Etter hvert vokste feriebyen med flere kurbad, mange hoteller og stort konserthus. De rike bygget sine vakre hus og anla parker. Dette var stedet både for engelsk, europeisk og russisk aristokrati. Det aller meste er heldigvis bevart, og byen preges av planmessig restaurering og vedlikehold leste jeg på nettet før vi dro dit. Men etter mitt skjønn var det mange flotte hus i veldig dårlig forfatning. Dessverre. For hvordan det hadde vært tidligere, det var ikke vanskelig å se.

Sommeren i Latvia følger norsk kalender. I sesongen er det er yrende badeliv her og strendene er av fin, hvit sand, langgrunne og ideelle for barn. Bildene under er tatt i midten av juli, så som du ser er det godt om plassene og langt fra overbefolket. Gjennomsnittstemperaturen i vannet om sommeren er 19 grader.

Sentralt i Jurmala ligger Nord-Europas største badeland. Her fins  innebygget tropisk strand og «Captein Kids Land», hvor barna kan boltre seg i store vannsklier, seile med sjørøverskute og dra på oppdagelsesturer gjennom grotter. I og med at vi ikke reiste med barn var vi ikke innom her. Litt mer om dette finner du her: http://www.akvaparks.lv/en/gallery/

Fly fra Norge til Latvia tar under halvannen time. Flyplassen i Riga ligger bare 15 km fra Jurmala. Og fra Jurmala til Riga er det ca. 35 km. Dermed er man ikke utslitt av mange timers reising, dessuten er turen såpass kort at en greit kan reise med barn uten for store problemer. Fra Gardermoen har både Norwegian og Air Baltic hyppige avganger, og er du heldig kan du finne turer fra noen få hundrelapper og oppover! 

Latvia har et meget behagelig prisnivå. Jurmala har hoteller i alle prisklasser, og pensjonat kan man få helt fra 60 kroner døgnet. Prisnivået på restauranter og kafeer er utrolig sett med våre øyne: 20 kroner for frokost, 40-80 kroner for en god middag, og en halvliter pils koster fra 10-18 kroner.

Her finnes også luksus, men ruinert blir man ikke. Unn deg å oppleve spisesaler i klassisk design fra begynnelsen av forrige århundre; Dyreste hovedrett i byen koster under 160 kroner. Rom på et firestjernes hotell får man fra 350-500 kroner, og da med solid vestlig komfort og trådløst bredbånd.

Ja, hva venter du på nå da? Er det ikke bare å hoppe på første fly og ta en aldri så liten helgetur? :o)2 kommentarer
  1. Var der i sommer. Vi tok med hele familien dit og reiste på dagstur til Riga. Anbefales hvis man har med barn.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg