Lørdagens meny – zebra biff

Ikke fulldekka akkurat, men det ble likevel en koselig kveld. Maten var utrolig bra, om jeg kan si det selv. Og det kan jeg vel, for det var jo for det meste drømmemannens verk det der da. Jeg hadde bare laget desserten .. Ikke fordi jeg ikke kan lage mat, men jeg har en mann som elsker det. Spesielt når han kan lage til flere, eksperimentere litt med sauser og gjerne også servere noe som ikke er helt hverdagslig.Gøy for han, og kjempegreit for meg!

Helt hverdagslig var ikke denne hovedretten. Ingen av gjestene klarte å gjette hva de spiste. Og det er kanskje ikke så rart.. Jeg har aldri smakt dette kjøttet tidligere, og ikke er jeg noen ekspert på å vite hva det er for noe heller. Joda, kan se og kjenne forskjell på svin og storfe, men ikke så mye mer utover det. Litt flaut for ei som til og med har gått på husmorskole og dessuten stått for mesteparten av matlaginga. Iallefall da vi var en normalt familie med mor, far og barn under samme tak.

 

F O R R E T T   T I L   S E K S   P E R S O N E R:

Hvitløksgratinerte reker og spekeskinke
100 gram spekeskinke i strimler
200 gram pillede reker
2 dl creme fraiche original
1 ss sitronsaft
1 ss tørket dill
4 båter finhakket hvitløk
100 g norvegia eller annen ost
1/4 ts pepper

Bland alle ingrediensene, utenom osten, i en bolle.
Fordel massen i seks små, ildfaste former.
Strø osten på toppen.

Stek på 225 grader i ca. 12-15 minutter.

 

H O V E D R E T T:

Zebra ytrefilet med ovnsbakte båtpoteter,
asparges, broccoli, whiskeysaus og hvitløkskrem

Litt halvspist her, for jeg glemte helt å ta bilde før vi starta.
Dette er første gang i mitt liv jeg har spist zebra,
og om vi får tak i dette her flere ganger blir det nok ikke den siste!
Utrolig godt kjøtt! Minna litt om indrefilet av storfe.
Utrolig mørt og ikke så grovt.

Mannen fant ikke noen oppskrift på steiking av dette.
Så han tok utgangspunkt i helstekt indrefilet av storfe.
Han synes det ble for mye stekt, noe jeg var overlykkelig for.
Jeg liker ikke når det jeg skal spise ligger på tallerkenen og blør nemlig.

Har du spist zebrabiff,
eller noe annet eksotisk som kan anbefales?

 

W H I S K E Y – S A U S:

1,5 liten boks tomatpure
Sukker
Pepper
200 gram smør
Salt
2 ss frisk rosmarin
5 dl kremfløte
4 ss whiskey

Smør og tomatpure smeltes sammen i en gryte.
Bland deretter i sukker, pepper, salt og rosmarin og la dette koke inntil
sukkeret begynner å karamelliseres.
Ha i whiskey og avslutt med å tilsette kremfløten.
Kokes opp en gang til før servering.

Lag gjerne sausen i god tid slik at smakene får satt seg litt.
Vi prøvelagde sausen tidligere i uka, men er begge to enige i at
den ble bedre etter å ha stått litt.
Mulig det var tilbehøret også som gjorde utslaget,
for karbonadekaker og whiskeysaus er kanskje ikke helt det samme.

 

H V I T L Ø K S K R E M:

Kok opp x antall halve hvitløk og hell av vannet.
Fyll på nytt vann og kok opp igjen.
Gjenta denne prosessen fem ganger.

Tilsett  fløte, salt, pepper
og kjør alt sammen i en foodprocessor.
Avkjøl før servering.

 

P A N N A   C O T T A   T I L   6:

3 plater gelatin
5 dl kremfløte
1 dl sukker
1 stor ss vaniljesukker
1 ts revet sitronskall

Legg gelatinplatene i kaldt vann mens du koker opp fløten, sukkeret og vaniljesukkeret.
Ta kjelen vekk fra plata og rør inn gelatinen. Rør godt.
Ha i finrevet sitronskall.
Avkjøles litt før det helles i dessertskåler.
Må stå i kjøleskapet minst fire timer før det skal serveres.
Jeg la friske jordbær og blåbær på toppen
rett før servering.
Porsjonen var beregnet til seks, mens jeg fordelte greia i fem glass.

Smakte himmelsk!
:o))

11 kommentarer
    1. Dette så himla godt ut! Den sausen ble jeg ekstra nysgjerrig på… Men har et spm, hvor mye sukker har du til den oppskriften?

    2. frodith: Mitt mannfolk lager nesten all maten her i huset nå .. så dette er ikke en sånn se-hva-jeg-kan-skryte-ting. Zebra var utrolig godt, smakte ganske likt en særdeles perfekt biff, men var litt finere i kjøttet på en måte. Vanskelig å forklare ..

    3. CK: Vi fikk det fra Ultra i Sørlandsparken. Må spørre i ferskvaredisken. De har mye spennende i frysen, men ikke så store mengder. Sikkert derfor det ikke ligger ute .. :o)

    4. Åj så deilig! Her er ingen av oss glad i å lage mat, så det er ganske enkelt også når vi har gjester. Men så veldig godt ut. Greit å ha oppskrifter! 🙂 ALDRI spist zebra! 🙂

    5. må innrømme att dette såg lekkert ut,hadde nok smakt zebra jeg også om anledningen bød på det :))
      Det mest eksotiske jeg har spist er nok fasan på kjøttsiden og sverdfisk på fiskesiden :))fasan anbefaler jeg ikke det var overhode ikke noe å trakte etter,sverdfisk derimot var godt 🙂

    6. Det er litt typisk mannfolka og lage maten som mange skal ha 😀 Mye ros og blir gjort fælt stas på dem da 😉 Den gørrkjedelig hverdagsmaten står ofte damene for, ha-ha, ja-ja, jeg synes også det er greit uansett, de få gangene plutselig samboeren står der ute og kokkelerer 😉 Og særlig hvis andre skal spise, for jeg er egentlig dårlig på matlaging synes jeg selv… 😉 Zebra hørtes spennende ut da 🙂 Var det veldig veldig godt? Nesten som biff skjønner jeg? 🙂 Ha en fin kveld, Klem <3

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg